Jeg har de seneste par måneder været kastet igennem det éne følelsesmæssige nålesving efter det andet. Det hele startede tilbage i mit soveværelse i min treværelses lejlighed, hvor skæret fra den lave sensommersol skinnede ind gennem vinduet. Jeg havde placeret mig selv i min minimum syv år gamle halvandenmandsseng, der efterhånden var her jeg både arbejdede, så Netflix og – vigtigst af alt – sov.

Jeg har altid opfattet sengen som menneskets trådløse oplader. Ifølge søvnforsker Matthew Walker, der er forfatter til bestselleren Why We Sleep, udgør søvnen vores immunforsvars ammunition, der holder alskens dårligdomme og infektioner på afstand, mens den samtidig styrker vores evne til at lære, huske og tage logiske beslutninger. Altså er søvnen en overdådig konstellation af natlige gøremål til nytte og gavn for både vores hjerne og vores krop. Og jeg har ikke tal på hvor mange af de billige trådløse opladere, jeg har anskaffet mig i stedet for at investere i den af bedre kvalitet. Hvilket er virkelig dumt, for historien har samme slutning hver evig eneste gang. Dens funktion nedsættes, og den går i stykker. Den. Vil. Ikke. Oplade.

Og her sad jeg så i min gamle, knirkende seng og længes efter at være effektivt genopladet. Så jeg besluttede at investere i min søvn. Men hvor skal man lige starte, når man indleder jagten på en ny og bedre seng?

Venus Natural elevationsseng. Kun på Bedre Nætter.

Step 1: Beslutningen om at spare op

Jeg har været studerende i hvad der føles som en evighed, og derfor er det også helt vildt at tænke på sin allerførste, faste og månedlige indtægt over 5300 kr. Slut med at vende kroner og øre for at få råd til de ekstra goder i hverdagen. Nu er der rent faktisk luft i budgettet. Luft til at købe dét, jeg har set frem til.

En ordentlig tur til frisøren, den gode rødvin, én uge på et femstjernet hotel i sydfrankrig (I wish!) og… En ny seng. Derfor er det også vigtigt for mig, at jeg bruger mine penge rigtigt. Jeg kan jo godt fortælle mig selv, at hvis jeg skiftede den dyre rødvin ud med den billige og lod være med at onlineshoppe, så ville jeg spare penge – men det ved jeg jo allerede godt. Jeg tror, at mange har den overbevisning, at man skal give afkald på en masse goder i livet, når man skal starte en opsparing, men det er ikke nødvendigvis den hele sandhed.

For selvom den dyre rødvin kontra en ny seng måske kan virke irrelevant for nogen, tror jeg på, at hvis man bruger sine penge fornuftigt, kan man faktisk godt få råd til både sommerferien i Sydeuropa, halvdyre druer og en ny seng. Man kan med lidt god vilje måske sammenligne dét at sætte et mål om ikke at bruge penge med at gå på en alt for stram slankekur – du ved, den slags, der ikke fører andre resultater med sig end at sætte slik og junkfood op på en meget, meget høj piedestal. Så i stedet for at forbyde mig selv alle de sjove ting i livet, har jeg taget et ærligt og realistisk kig på mig selv og mit forbrug for at kunne prioritere de ting i livet, der virkelig gør livet sjovt at leve.

Bedst-i-test Haven Original kontinentalseng. Kun hos Bedre Nætter.

Step 2: Den spæde research

I opsparingsprocessen slog det mig, at dét at investere i en ny seng godt kan virke som en skræmmende opgave med de mange muligheder, der findes i dag. Har jeg brug for en elevationsseng? Eller er det bedre at gå efter en bedst-i-test kontinentalseng? Der er 100 forskellige muligheder, og jeg har taget mig selv i at vende tilbage til de mange bud på quick fixes a ‘la discount-opladeren – i stedet for at undersøge mulighederne for at få en mere personlig seng, der fungererer til netop mine behov. Fordi det netop er svært at finde ud af, hvad jeg egentlig har behov for og hvordan disse imødekommes.

Men jeg ved dette: At selvom det måske er nogle tusinde kroner dyrere, kan det jo i sidste ende også være rigtig dyrt ikke at sove godt og nok. Fordi er det ikke noget med at flere studier peger på, at hvis du over en længere periode sover under seks timer, kan det medføre, at du dør tidligere end ellers

Okay, lidt dramatisk, I know, men ikke desto mindre er det en konsekvens, der giver stof til eftertanke, hvis du spørger mig — og ikke mindst en meget god grund til at lede videre efter den helt rigtige seng. Så det vil jeg gøre og vende tilbage, når jeg er kommet videre i min research.

Følg med, når jeg dykker dybere i min grundige sengeresearch i næste afsnit af klummen om en af livets svære investeringer: nemlig den, der skal forbedre din søvn (og dit liv) for good.