Det tætteste, du var på at optage alkoholprocenter i går, var i kontakten med den obligatoriske, sprittede håndsprit ved indgangen til dit lokale supermarked. Alligevel vågner du  igen, igen, igen med med et hoved, der føles lige akkurat så tungt, som havde du sovet med et tapetseret mundbind.

Inderst inde – helt inde bag de lukkede, hvilende øjenlåg – ved du, den er gal. Altså, ikke med dit hoved (bortset fra morgenstundens lette migrænesymptomer), men med din søvn. Eller rettere: Det er kvaliteten af din søvn, den er gal med, hvilket sandsynligvis skyldes den seng, du sover i.

Derfor oplister vi her fem tegn på, at det er på tide at investere i en bedre seng  – så du fremover slipper for at vågne træt, uoplagt og med en uforskyldt svag, men irriterende hovedpine, der har rod i skodsøvn.

  1. Din seng er for gammel. Aaaaaalt for gammel

Om du så blev lovet 100 års holdbarhed på din gamle seng, kan den sagtens overskride sidste salgsdato. I værste fald kan sammenfaldne, indfiltrede springfjedre og en mere end udtjent topmadras forringe din sengs tilstand til en grad, hvor den eneste garanti, der er tilbage, er at din søvn – og din krop – bliver smadret. 

Men… Faktisk kan du også blive for gammel til din seng. Altså, forstået på den måde, at du kan vokse ud af din seng – hvilket er helt normalt og noget, der sker for de fleste henover en 10-årig periode. For kast lige et årtis langt blik ned af memory lane. Ligner din krop sig selv én-til-én som for 10 år siden? Nej, vel? Derfor har du muligvis brug for en anden støtte og komfort i dag.

Testfakta-vinderen Haven Original 160 x 200. Kun hos Bedre Nætter.
  1. Du er radbrækket, når du vågner

Det skal ikke føles som en straf at slå øjnene op, men hvis du ofte vågner med ømme led, en lænd, der er lige så stiv som et bræt – og ærligt talt føler dig alt andet end veludhvilet – kan det være et wake up call fra din seng om, at den ASAP bør skiftes til én af bedre kvalitet.

For når du år efter år sover i det samme, velkendte repertoire af liggepositioner, slides komfortzonerne i madrassen – hvilket i værste fald kan betyde, at dit hoved, dine skuldre og din popo synker ned og hviler direkte på springfjedrene. Auuuch…

  1. Sengen knirker

Well. Det kan være lidt… Forstyrrende at ligge i en seng, der knirker. Faktisk kan det være eeeeekstremt irriterende, hvis sengen knager ved bare den mindste bevægelse – og særligt, hvis lydene sågar vækker dig fra din søde, velfortjente nattesøvn. Så hvad gør du, hvis din seng knirker? 

Først kan du forsøge at efterspænde sengerammen, hvis du sover i sådan én med en madras. Virker det ikke, kan du prøve at smide et par filtdutter under benene (som du også kan prøve at efterspænde) – eller du kan skille sengen ad og give kontaktfladerne en omgang silikonespray, inden du sætter sengen sammen igen.

Men hvad så hvis dét heller ikke virker? Så er der meget, der tyder på, at det er fjedrene, der trænger til en full makeover – og så kan en ny madras vise sig at være den eneste vej til lydløse, bedre nætter.

Haven Mayan 180 x 200. Kun hos Bedre Nætter.
  1. Madrassen er formet efter din krop

Det lyder såååå tiltalende at sove på en blød sky af skum, der former sig efter kroppen (hvilket det i øvrigt også ér), men formen bør ikke blive hængende, når du først er stået op. Kommer du ud af sengen med smerter i led og muskler, er der derfor alvorlig god grund til at inspicere din seng for mærker lige dér, hvor du ligger allerbedst.

Aftryk i madrassen opstår nemlig typisk, når skum komprimeres over længere tid, og derfor kan det være være en fordel at gå efter det mere slidstærke materiale latex, næste gang du skal investere i en ny seng eller madras.

  1. Du tænker, dit liv er for kort til dårlig søvn

Great minds think alike, som man siger på godt nudansk. Vi er i hvert fald enige i, at dit liv er for kort til at sove dårligt. For ikke nok med at søvnen har en enorm stor indflydelse på din generelle livskvalitet, så bruger du også op mod en tredjedel af dit liv på at sove. Derfor er det selvsagt langt fra optimalt at sove i en seng, du faktisk ikke sover særligt godt i. 

Er du på udkig efter en ny seng, har Bedre Nætter fem forskellige sengeserier, du her kan dykke ned i.