7-9 timer holder doktoren for døren
Baby, it’s flu season!
Sig pænt goddag til hovedpinen, der får tømmerboys til at ligne gentlemens. Ledsmerterne, der får dig seriøst til at betvivle din alder (du er sikker på, du ikke er blevet 80 henover natten, ikke?!). Og ikke mindst snotten og hosten, der får en bodegarusten havnearbejder til lyde som en (lidt for) veloplagt musicalskuespiller ved siden af. Før du ved af det, dunker feberen i kroppen som en tredjegradsforbrænding, nogen panisk har forsøgt at slukke med en ildrager, og du ved det: Baby, it’s flu season!
Det eneste, du har lyst til – udover Netflix og Matador Mix – er at sove. Sådan helt hysterisk meget. Men det er faktisk ikke så underligt. I hvert fald ikke, hvis man spørger Ph.D og søvnforsker Birgitte Kornum.
Vi har snakket med forskeren fra Københavns Universitet om, hvordan vores immunforsvar påvirker vores søvn og vice versa, så du får de bedste odds for at undgå at blive lagt i benlås af skiftevis influenza og forkølelse her til vinter.
For det orker du jo ikke. Og slet ikke oven på en 1 ½ år lang pandemisk ørkenvandring.
Så lad os gå direkte til sagen.
Først og fremmest tak, fordi du vil gøre os klogere, Birgitte Kornum. Influenzasæsonen er jo over os – folk er syge til højre og venstre med diverse virusser. Men hvad har søvn og sygdom med hinanden at gøre?
Du har større risiko for at blive forkølet eller få influenza, hvis du sover for lidt. Har du fået influenza eller forkølelse, bliver du omvendt mere træt.
Hvor meget og hvor længe skal man sove for lidt, før det påvirker immunforsvaret?
Hvis man tager fem forsøgspersoner ind i et laboratorie, og lader dem sove fem nætter, hvor de kun sover seks timer per nat, kan man måle forringelser af immunforsvaret. Groft sagt, skal du bare have én times mindre søvn om natten i en lille uges tid, før det går mærkbart ud over immunforsvaret.
Kan man forværre forkølelse eller influenza ved ikke at sove?
Du kan både forværre og forlænge sygdommen ved ikke at sove. Immunforsvaret har brug for, at du sover nok hver nat, så det kan få fred til at lave nye celler. Samtidig arbejder immunforsvaret på højtryk, mens du er syg, så hvis du ikke sover, kan sygdommen blive værre. Ignorerer du sygdommen helt ved at spise panodiler, tage på arbejde og altså lade være med at sove, så forlænger du sådan set bare sygdommen. Så det er bedst at gå i seng og få det overstået.
Kan man omvendt sove for meget? Altså… Kan søvn have en decideret negativ effekt på immunforsvaret?
Man har kunne finde en sammenhæng i, at dem, der sover for meget – altså mere end 10 timer i døgnet – oftere er syge. Men vi ved dog ikke, om de sover meget, fordi de er syge – eller om de er syge, fordi de sover meget.
Okay, så det er altså en historie om hønen og ægget?
Ja, det er det. Derudover kan vi fastslå, at du ikke bliver mere rask af at sove mere end 9 timer. Du kan altså ikke “sætte søvn i banken.” Men du kan sørge for at sove nok. Og nok er 7-9 timer hver nat.
Hvordan foregår det så, at søvnen påvirker vores immunforsvar?
Mens man sover, udskilles der nogle forskellige hormoner og stoffer i blodet, som signalerer til hele kroppen, at nu er det nat. Det sympatiske nervesystem regulerer blandt andet reaktioner på frygt og vrede, men under søvnen udsender hjernen et beroligende signal til det sympatiske nervesystem om, at det skal holde sig i ro. Når disse ting sker, ændrer det funktionen af organerne – og vores immunforsvar.
Okay, men hvorfor sker det lige præcis om natten?
Når man ligger stille om natten – og altså ikke går rundt omkring ude i verdenen – er risikoen for at fange en infektion mindre. På den måde har kroppen gennem evolutionen fundet ud af, at det er ret smart at genopbygge immunforsvaret, mens man sover. Hver eneste nat genopbygges cellerne i immunforsvaret. På den måde sørger kroppen for, at der er nok af de forskellige celler, til næste virus kommer. Men sover du ikke nok, får du heller ikke genopbygget dit immunforsvar.
Okay, lad os vende det på hovedet engang. Hvordan påvirker immunforsvaret søvnen?
Hvis immunforsvaret aktiveres, svømmer der en hel masse aktiverede immunceller rundt i blodet. Disse celler udskiller en masse signalstoffer, som hedder cytokiner. Cytokiner kan krydse ind over blod-hjerne-barrieren, der adskiller hjernevævet fra blodet. Når cytokinerne gør det, kan de ændre søvnmønstret.
… Og hvad betyder det helt konkret?
Alt efter, hvordan aktiveringen er, kan det betyde, at når immunforsvaret aktiveres, sover man meget mere – eller omvendt, får ødelagt sin søvn. Sidstnævnte er dog mest sandsynligt, hvis der er tale om en mildere aktivering af immunforsvaret, som man for eksempel ser ved gigtsygdomme.
Vi kender aller sammen det med, at man bliver SÅ træt, når man er syg med enten forkølelse eller virus. Men… Hvorfor er det egentlig, at man bare bliver heeeeelt vildt træt, når man er syg?
Det, vi ved, er, at immunforsvarets signalstoffer går ind i hjernen og ændrer søvnreguleringen. Men derudover ved vi faktisk ikke særligt meget om det. Min forskning går ud på at finde ud af, hvilke hjerneområder, der bliver påvirket af et aktiveret immunforsvar.
Her til sidst – er søvn vigtigere, når man er syg, end når man er rask?
Ja. Men søvn er altid vigtigt.
Og med disse sidste ord fra Birgitte Kornum, er der ikke andet at sige end det, Brostrøm & Co har gentaget tusindvis af gange siden marts 2020: Gå i seng, hvis du er syg – og bliv der, til du bliver rask.
Og sov ellers godt. Og nok. For I ved, hvad søvnforskeren siger:
7-9 timer om natten holder doktoren for døren.