James Thomsen er 42 år. Iværksætter til sit inderste. Opvokset i Roskilde. Bosiddende i Malmø. Og så har han en vild rekord. Han er nemlig blevet stoppet mere end 3400 gange af politiet, siden han som 18-årig fik sit kørekort. På en normal uge plejer James at blive gelejdet ind til siden tre til fire gange — på én enkelt dag blev han engang stoppet syv.

Forklaringen på, hvorfor James så hyppigt bliver stoppet af politiet er som oftest begrundet med, at det bare er et ‘random check’. Men James har altså aldrig vundet 3400 gange i Lotto, der ellers også er et random system. Og han hører heller aldrig om, at hans mere lyshudede bekendte konstant render ind i random checks, når de er ude at køre.

Næh, forklaringen skal nok nærmere findes i, at James er få centimetre fra at være to meter høj, at han er skaldet, har et stort, fyldigt fuldskæg. Og er mørk i huden. Altså en begrundelse, der er knap så random.

Heldigvis får James ikke længere koldsved på panden, når han ser de blå blink i sit sidespejl. For han kender ligesom rutinen. Kørekort, tak. Registreringsattest, tak. Og forklar lige, hvad der i dit bagagerum, handskerum, hvor du har været i dag, hvor du er på vej hen. Og ikke mindst hvorfor.

Men derfor gør rutinen ham stadig træt. Frustreret. Gal. Og sommetider også virkelig ked af det. Specielt de dage, han føler sig ekstra presset og mistænkeliggjort.

Til trods for uretfærdigheden i at blive forskelsbehandlet, har James alligevel lært at bevare roen i den slags ugentlige oplevelser, der for andre mennesker vil medføre akut uro, nervøsitet og trang til at skrige af afmagt. Som om at øvelse gør mester på en eller anden halv-morbid måde. Og han sover egentlig også som baby. I hvert fald de fleste nætter.

Det kan være lidt sværere, når et random check er eskaleret. Når den rasende frustration indeni ham har fået fuld spade. Over at blive mistænkeliggjort, kropsvisiteret, talt ned til og hvor han igen, igen har måtte forsvare sig selv — og forsvare hvem han ikke er. De nætter flygter han ofte fra nogen eller noget i sine drømme. Drømme han egentlig mere selv forklarer som deciderede mareridt.

I mange år var humor og frygt James’ to vigtigste go-to-redskaber, når han blev stoppet. Fordi han i kombinationen af disse ligesom fandt den ro, der fik ham igennem alle kontrollerne. Men for nogle år tilbage faldt James pludselig over et tredje stykke værktøj, der siden da har hjulpet ham med at bibeholde sit indre zen.

Han begyndte at optage alle de random checks på sin telefon, for efterfølgende at dele dem på sin Instagram. Åbnede et vindue for sin omverden ind til den del af sit liv, der ikke altid er smooth sailing. Inviterede sine følgere indenfor til alle de følelser og tanker, der følger med de mange ugentlige kontroller.

Det at dele sine oplevelser gav pludselig James en tsunamibølge af yderlig ro. Fordi han ikke længere står alene i de random checks, når knapt 19.000 følgere kigger med på sidelinjen. Ikke mindst fordi, at optagelserne giver alle os andre en forståelse for, hvordan et menneskes følelser, søvn og indre ro bliver sat på prøve, når det for 3401. gang bliver blinket ind til siden af de blå lys i bakspejlet.

Find James og de random checks på Instagram: @thomasjamesthomsen