Oliver Hartkopp, på 25 år, er født og opvokset i Nordsjælland. Oliver elsker at surfe. Ja, han elsker det faktisk så højt, at hele hans liv drejer sig om at skabe de bedste rammer for at kunne forfølge det, han føler, han er skabt til at gøre: at surfe fra solen står op, til solen går ned.

Oliver får øjnene op for surfing som 9-årig på en familierejse til Club La Santa på Lanzarote, hvor hans storebror for først gang giver sig i kast med den krævende sport. Oliver tryllebindes af bølgernes kræfter, og da han finder ud af, at man faktisk kan surfe hjemme i Nordsjælland, når vindstødene er hårde, går det stærkt. Den spirende interesse for surfing skyder op med raketfart. I en alder af kun 16 år vælger Oliver derfor at flytte tværs over Danmark fra Ålsgårde i Nordsjælland til Klitmøller i Thy for at leve side om side med Vesterhavets bølger og forfølge sin drøm og mål om at blive professionel surfer. 

Passionen for surfing har sikret Oliver seks DM-titler, og lader ham rejse verden rundt til surfkonkurrencer. Men når man surfer på Olivers proffe niveau, medfølger også en livsstil, som gør det nærmest umuligt at have en fast base – ja, et fast hjem. For Oliver er det dog no big deal, når han gang på gang rykker teltpløkkerne op for at sætte sit barneeventyr først og rejse fra øst til vest i jagten på de perfekte bølger. 

Oliver har boet i Ericeira i Portugal on/off siden 2019. For her er bølgerne ren verdensklasse, og mulighederne for at udvikle sig sportsligt er optimale. 

Hej Oliver. Fedt at du har tid til at tale med mig. Hvordan fik du fornemmelsen af, at surfing ikke er noget, du ‘bare’ kan gøre i din fritid, men at det snarere er et livskald?

Da jeg startede med at surfe som 9-årig, var det egentlig bare en sport, jeg havde lyst til at prøve af. Men jeg fandt hurtigt ud af, det faktisk var det fedeste, jeg nogensinde havde prøvet. Jeg blev fuldstændig bidt af det hele. Både af selve sporten, men også af den livsstil, der er omkring sporten. Jeg begyndte at se op til de store verdensstjerner, som levede af at surfe, og når man selv er lille og fascineret, blev det hurtigt dét, jeg ville være, når jeg blev stor: professionel surfer. Koste, hvad det vil.

Oliver Hartkopp in action.

Mange vil mene, at du lever ret anderledes end de fleste af os andre. Er der noget ved den ‘traditionelle’ måde at leve på med fast bolig, 8-16 arbejde og kvartalsregninger, du ikke ser dig selv i, siden du har valgt at leve alternativt?

Det er egentlig ikke fordi, jeg ikke kan se mig selv leve et mere traditionelt liv. Men jeg ville have svært ved at trives i et 8-16 job. Jeg er meget opsøgende efter oplevelser og de største oplevelser i mit liv har jeg fået gennem surfing. Derfor ville jeg ikke kunne forene mig med at sidde stille og arbejde en hel dag. Jeg har brug for variation, forandring og adrenalin i hverdagen – super afhængig, I know. 

Jeg vil dog ikke sige, det har været et bevidst valg at skulle leve alternativt. Men alle de valg, jeg har taget, er valg, som har kunne hjælpe mig til at blive bedre til at surfe og til at kunne surfe så meget som muligt. 

Hjælper din utraditionelle leveform dig med at opnå større ro i hverdagen?

Det er den naturiske del af surfing, som giver mig ro frem for selve min leveform. Ligesom surfing giver mig adrenalin og energi, giver det mig også ro. I perioder, hvor jeg føler mig stresset, kan surfing og gode bølger virke terapeutisk. Det er fedt, at jeg kan rejse hvortil, jeg har lyst, når jeg har lyst. At jeg ikke er låst fast af et lån, job eller lejlighed.

Men selvfølgelig har denne leveform nogle downsides. For der er naturligvis bekymringer forbundet med at leve, som jeg gør: sponsorater, konkurrencer, niveau og spørgsmålet om, hvad der skal ske i morgen. Men jeg tror ikke, jeg nogensinde vil kunne sætte det frie liv helt på pause. Surfing vil altid have en speciel og højt prioriteret plads i mit liv.

Er der nogle aspekter ved dit frie liv, der giver dig spekulationer, uro eller tvivl, når du lægger dig til at sove om aftenen?

Jeg oplever en stor frihed i ikke at have faste udgifter, der skal betales hver måned. Men på den anden side tjener jeg heller ikke millioner på min surfing. Jeg har nok til, at tingene kan løbe rundt. Jeg tænker altid over, hvordan jeg får mest ud af de penge, jeg har. Så ja, det kan også være svært at være så fri, som jeg er. For jeg bor jo oftest bare i min kuffert, og efterhånden som jeg er blevet ældre, kan jeg mærke, at behovet for at have en base er blevet større indeni mig. Og desuden har jeg fået en kæreste, så jeg begynder også at tænke mere i de baner. For jeg kan ikke bo i min kuffert, til jeg er 50. Jeg får nok også brug for at slå mig ned på et tidspunkt.

Jeg har efterhånden rejst så meget, at der er flere steder i verden, jeg føler mig hjemme. For mig er hjem en følelse. Jeg har haft ét hjem i Klitmøller. Ét på Sjælland. Og nu har jeg også et hjem i Portugal. For mit vedkommende, er hjem følelsen af at føle sig hjemme frem for et fysisk sted, jeg træder ind i og tænker ‘nu er jeg hjemme’. Følelsen af hjem kan jeg have flere steder. Den er ikke stedsbunden. 

Føler du, at du har måtte give afkald på noget for at leve, som du gør?

Ja. Jeg er gået glip af mange familiearrangementer, og jeg har ikke uddannelse – andet end gymnasiet. Men igen… Det er svært at forklare… Når man har en passion for noget, der er så stor, er der ikke rigtig noget, der kan komme i vejen for den passion. For mange mennesker lyder det sikkert egoistisk, at jeg siger sådan. Min kærlighed til surfing er så stor, at jeg vil gøre hvad som helst for at nå mine mål.

På nuværende tidspunkt har jeg ikke en plan B for, hvad der skal ske den dag, jeg ikke længere kan leve af at surfe. Men der er altid muligheder, og der er altid en vej. Jeg er ikke bekymret for fremtiden.

Hvordan sover du, når du har været på bølgerne en hel dag? Jeg tænker, at du må være mørbanket og træt om aftenen? Eller pumper din krop af adrenalin, så det faktisk kan være svært at falde i søvn?

Jeg er virkelig træt og udmattet efter en dag på vandet. På en dag med tre surf sessions kan jeg nemt forbrænde mellem 5000 og 6000 kalorier. Derfor er det vigtigt for mig – og for min krop – at jeg sørger for at sove og spise nok. Og hvis jeg skulle svare på, hvornår jeg sover allerbedst, vil jeg sige, at det er efter en hel dag på vandet og efter et kæmpe måltid. 

Har du oplevet, at folk har stillet spørgsmålstegn ift. din måde at leve på?

Folk har primært været fascinerede og nysgerrige. Det kan jeg godt forstå, for jeg lever nok meget anderledes, end de gør. Da jeg startede med at surfe og mødte folk, som jeg fortalte, jeg ville leve af at surfe, var der mange, der forklarede mig, at det da ikke var muligt med de forhold, vi har i Danmark.

Nogle familiemedlemmer har ønsket for mig, at jeg skulle have en ‘rigtig’ plan for min fremtid og mit liv – andet end bare at ville surfe. Jeg tænker, at mange mennesker vælger en mere traditionel levevis, fordi det gør dem glade. Jeg har valgt surfing. Fordi det er det, der gør mig glad. Noget af det bedste ved hele mit surfing-eventyr er, at jeg har bevist, at man kan, hvad man vil. At man kan leve af at surfe og finde en ro i dét.

På nuværende tidspunkt finder Oliver lykken, ro og solid søvn i bølgerne og i sit alternative liv. Du kan måske finde inspiration i Olivers historie om, at man kan, hvad man vil – uanset hvad dette måtte være. For det vigtigste er vel, at du finder ro og lykke i det, du laver?

Vi ønsker Oliver held og lykke – måske vi ser ham til OL i 2024? Hvis du er nysgerrig på, hvordan livet ser ud som professionel surfer, er Oliver aktuel i dokumentarserien ‘Surferne Kommer’ på TV2 PLAY. 

Vi glæder os som altid til at introducere dig for endnu flere alternative livsformer- og valg her på Slap Af. Stay tuned.