Lad os nu være ærlige; Man kan fandeme godt blive træt af at være forælder. Ikke træt på den måde, hvor man ønsker at være foruden sit yngel. Næh, træt på den måde, hvor ens krop og sind bare godt kunne bruge 14 års siesta, fordi det sommetider er fuldkommen exhausting at være mor eller far til et lille barn. Og desværre har børn det jo med at levne foruroligende lidt tid til hvile, morfædre på sofaen og rolige øjeblikke.

Så hvad fanden kan vi forældre egentlig gøre, når vi indimellem bliver invaderet af trætheden? Når alt, vi har brug for, er en fire timers lur, men gud fri mig vel… Junior er jo aldrig klar på dén idé, så the parent show must go on.

Hermed 10 tips & tricks til, hvordan du kan overleve dagene som en træt, træt forælder. Ironi kan forekomme… Måske.

1. Brug lang tid på at komme hjem

Første bud på, hvordan du overlever dagene som en træt, træt forælder er, at du skal bruge lang tid på at komme hjem om eftermiddagen, når du har hentet junior fra institution. Fordi at det, der bl.a. kan gøre én træt som forælder, er de konstante fedtfingre, krummer og bussemænd, børn efterlader bag sig. Men svinger du lige forbi legepladsen på vej hjem, krummer dit barn på kommunens grund — og så er det ikke dig, der skal støvsuge det op.

Dit barn vil desuden elske at bruge tid sammen med dig udenfor, og når I kommer hjem, er der kortere tid til hendes sengetid. Win-win.

2. Leg gemmeleg

Andet bud på, hvordan du kan skabe lidt hviletid for dig selv, når du er en træt, træt forælder, er ved at lege gemmeleg med dit barn. Find et gemmested hjemme i hytten, der er tæt på umuligt for et barn at finde, og værsgo; 15 minutters velfortjent hvile lige dér!

Går dit barn i panik, når han virkelig ikke kan finde dig, kan du godt hjælpe ham lidt på vej med nogle guidende ‘kuk-kuk’, så han ved, at du ikke er forsvundet for good.

Når han omsider finder dig igen, vil gensynsglæden stråle ud af ham. Han har lært en smuk og vigtig livslektie om, at du altid kommer tilbage — og du har fået fornyet energi efter dit lille gemme-helle.

3. Glem sundhedsmyndighedernes anbefalinger om maks fire daglige kopper kaffe

Altså… Er det sådan ægte-ægte og videnskabeligt bevist, at otte daglige kopper kaffe er skadeligt? Nej, vel? Giv den gas med mokka. I drop.

4. Fortæl dit barn, at det er aften, når det ikke er

Børns tidsfornemmelse er begrænset, og det kan du bruge til din fordel på de dage, du er en træt, træt forælder. Træk mørklægningsgardinet for og fortæl junior, at nu er det altså sengetid… Også selvom klokken kun er 17.15. Hun opdager det aldrig.

Står hun (desværre) tilsvarende tidligt op morgenen efter, se da tip nummer fem.

5. Overgiv dig til, at fjernsyn er dit og dit barns bedste ven

Femte bud på, hvordan du kan snige lidt hvile ind, når du er en træt, træt mor eller far, er ved at droppe alle de fine, velmenende tanker, du havde pre-børn omkring kids og fjernsyn. I’m telling you; Ramasjang, Minisjang, YouTube Kids, Disney+ og Netflixs børneudvalg er dine nye bedste venner — og gerne flere timer i streg.

Læg dig tæt op ad dit barn i sofaen og lad tv’ets herligheder begynde. Åh, han vil elske dig for det. Godt med nærhed, tryghed og kropskontakt, og du kan sygt nemt snige en morfar ind. For Paw Patrol står for underholdningen af din lille gen-kopi. Bravo.

6. Find en indhegnet legeplads dit barn ikke kan flygte fra

Selv på de dage, du er allermest træt og energiforladt, har dit barn brug for at komme ud og brænde dets famøse krudt af. På dine helt søvnige dage, kan det gøres virkelig smart ved at tage kiddo med på en af byens indhegnede legepladser, hvor det er fuldstændig umuligt for hende at flygte fra.

Således har du sikret både dit barns underholdning og dit barns sikkerhed, så alt du egentlig skal forholde dig til nu, er at læne dig tilbage og nyde din triple shot latte.

7. Dit barn elsker at blive passet — og det vil du også

Et rigtig godt trick til at kurere træthed – og endda komme den i forkøbet – er ved at teame op med bedsteforældre, legeonkler og generelt folk, der oprigtigt godt kan lide dit barn. Giv ansvaret for junior til nogle andre og nyd en lang, fredfyldt dag i sengen, hvor det eneste, der forstyrrer dit børnefrie-zen, er Wolt-manden, når han kommer med mad.

Men du ved… På børnefrie dage kan alle jo tilgives. Specielt dem, der kommer med nuggets.

8. Fryseretter er gode retter

Ja, det er da sindssygt dejligt med hjemmelavet mad, men når du er en træt, træt forælder, er det altså anti-dejligt at stå i Netto klokken lidt-i-ulvetime og panikke over, hvad aftensmaden skal bestå af. Endnu mindre dejligt er det efterfølgende stå i køkkenet og lave en omgang vegansk chili sin carne, som dit barn derefter kun har et snysen på næsen til overs for.

Derfor er det ottende råd – og generelt livets store lifehack, hvis du er en træt mor eller far – at fylde fryseren med kølediskens finest selection of frozen dinners.

De findes både i sunde, mættende og økologiske udgaver, men på de helt sløve dage er der altså ingen, der er omkommet af en omgang paprikagryde fra Steff Houlberg. Vel?

9. Indfør tøffetid derhjemme

Børn elsker tøffetid. A’hva for en tid, tænker du? Ja, tøffetid. Lad os introducere dig for begrebet: Tøffetid er tid derhjemme, hvor du absolut intet konkret laver sammen med dit barn. Tøffetid er modpolen til tætpakkede weekender, ture til zoologisk have, legeaftaler og underholdning.

Tøffetid er en tid, hvor dig og dit barn bare tøffer rundt og klør jer selv lidt i numsen. Hvor det er ligemeget, om I har nattøj på, og om tingene tager fem minutter eller 1,5 time. I bygger måske en togbane, du sidder lidt med din telefon, han ser lidt tegnefilm, og hun bliver opslugt af en underlig leg med sine bamser.

Tøffetid er sammen-tid på en måde, hvor du kan være en træt, træt forælder, for I skal ikke nå noget. Måske kan du lige overskue at lege en omgang Bjørnen Sover, hvor du er bjørnen, og i dag sover bjørnen altså i rigtig, rigtig lang tid.

10. Drop opvasken og gå i seng

Det tiende råd, hvis du er en træt, træt forælder, er at lade det sejle. Helt ærligt. La’ det sejl’. La’ det sejl’. La’ det sejl’.

Opvasken kan klares i morgen… Eller i overmorgen. Eller dagen efter dét. Vasketøjsbunken går desuden ikke nogen steder, og ingen kan alligevel se, hvis du giver underhylerne en ekstra dag med vrangen ud. Ej, okay. Skift lige dine underdrenge, men bagefter; Gå i seng.

Gå i seng, du kære, trætte forælder, og glæd dig til, at hele virvaret med dit elskede, krævende og trættende barn starter igen i morgen. Men dér er du jo heldigvis mere udhvilet. Hvis du går i seng. Nu.