Anders Lilleøre er 25 år gammel, tankelæser og tryllekunstner med stort T. I vi andres blodårer flyder blod — i Anders’ flyder magi. Siden sin trylleopstart i 2017 har Anders haft drøn på. Han har lavet trylleshows til Zulu Comedy Festival, turneret med Rune Klan, fået Comedy Zoo’s publikum til at sidde måbende tilbage, lavet et TV-show på online-kanalen Xee og optrådt til et hav af private arrangementer og fester.

For Anders har det ikke været udelukkende smooth sailing at starte et liv som fuldtids tryllekunstner. Det har krævet både blod, sved og en lille tåre. Fordi trylleriet er en af de slags karrierer, der ikke findes en how-to-manual til. Men efter nogle trænge år, begyndte Anders’ flid endelig at belønne sig. Ja, det begyndte faktisk at gå rigtig godt for ham.

Men netop som tingene flasker sig, mistede han en sen vinteraften i marts 2020 hele fundamentet for sin forretning. Mette Frederiksen holdte nemlig et skæbnesvangert pressemøde i Spejlsalen i København. Et pressemøde, hvor hun kunne meddele Danmark, at SARS-CoV-2 havde inviteret sig selv indenfor bag landegrænserne — og ud af den blå luft blev der med ét sat en stopper for al festivitas og trylleri i vores lille land.

Og Anders blev slået hjem i Livets Ludo.

Hej, Anders. Tilbage i 2017 – efter tre år på gymnasiet – satsede du al din tid og ikke mindst alle dine penge på at blive professionel tryllekunstner. Hvorfor egentlig dét?

Jamen, jeg var netop blevet færdig med gymnasiet i 2016, og jeg skulle nu til at vælge en videregående uddannelse, hvis det altså var den vej, jeg ville gå. Men jeg har altid gået med tanken om, at jeg gerne ville give trylleriet en reel chance, når jeg en dag var færdig med gymnasiet. For jeg har tryllet altid. Ja, lige siden jeg var en lille dreng faktisk, og i dag som 25-årig har jeg allerede mere end 10 års erfaring med trylleri foran publikum. Jeg blev hurtigt fascineret af trylleriet og det der med at tage fusen på folk og se beundringen eller overraskelsen i deres øjne.

På det her tidspunkt efter gymnasiet, er trylleriet altså en tanke og idé, jeg har gået med længe, og på daværende tidspunkt følte jeg ikke, at jeg kunne give trylleriet tid og kærlighed nok, hvis jeg også skulle have et fuldtidsstudie ved siden af. Og så var det, jeg tænkte; ‘ved du hvad Anders, vi prøver det sgu af!’. Og hvis jeg en dag så ikke gider trylleriet mere, er det jo aldrig for sent at tage en uddannelse. Jeg har en tro på, at det nok er sværere at gå den anden vej — fra fast fuldtidsjob til uforudsigelig magi.

Og lige så stille begynder din forretning altså at blomstre. Du får skabt dig selv et navn og dine shows bliver hurtigt til flere shows. Men hvad er det så, der sker?

Jamen så sker der det, at corona kommer. Jeg kan huske, at jeg (og alle andre mennesker) til at starte med tænkte, at det her corona-vanvid måske ville vare et par måneder — og så måtte det ligesom være dét… Ja, ja. Lidt naivt.

Af samme grund har jeg også hele tiden set en form for målstreg foran mig. Men som månederne gik, begyndte jeg dog at forstå, at den her situation var pænt alvorlig, og at målstregen nok var længere væk end først antaget. Men jeg havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at målstregen var så langt ude i fremtiden. Så langt væk, at jeg måske endda burde have været ude for at søge et nyt job. Så den her corona-periode har egentlig hele tiden været sådan en slags dvaleperiode for mig, men det er klart, at der har været en masse arbejde ift. at søge lønkompensation og ift. at kigge på, hvad jeg kunne gøre for at stille mig bedst muligt til, når corona en dag vil være et overstået kapitel. Med andre ord har jeg heller ikke bare ligget og ventet på, at corona skulle få en ende.

Men det var virkelig nogle urolige måneder, husker jeg. At føle sig så magtesløs i sådan en situation — og bare se sin forretning langsomt falde fra hinanden. Det resulterede i nogle lange dage og endnu længere nætter. Det var lidt som at blive revet tilbage til de første måneder af min trylle-karriere. Så på en eller anden måde var opstartsuroen, jeg egentlig var sluppet af med begyndt at vende tilbage.

Akkurat som snebolden var begyndt at rulle sig større, begyndte den at rulle tilbage. Det er lidt svært at forklare, men det er ikke noget, jeg ønsker at gå igennem igen. Men jeg er også klar over, at det er noget af den usikkerhed, man må acceptere, når man afviger fra det traditionelle, opkridtede 8 til 16-job.

Heldigvis har jeg fået kompensation fra staten, hvilket selvfølgelig er noget, jeg er sindssygt taknemmelig for. Når man – som jeg – har valgt at gå en utraditionel vej, der er det modsatte af faste arbejdstider og en karrierevej, man aldrig vil blive rådet til af sin studievejleder — er det befriende at mærke, at der alligevel er et sikkerhedsnet, der kan redde mig i så uforudsigelig en situation.

Det her corona-år må have været vildt frustrerende for dig. Hvordan har oplevelsen påvirket din evne til at finde ro og til at sove om natten? Du må have haft et par søvnløse nætter eller to?

Jeg har sovet elendigt i perioder, og det værste har klart været uvisheden. Hvad sker der nu? Hvad sker der i fremtiden? Skal jeg søge et nyt job? Skal jeg starte på en uddannelse? Hvad.skal.der.ske?!

Det har helt sikkert gjort, at jeg har sovet uroligt og også haft nætter, hvor det har været svært at falde i søvn — for ikke at sige umuligt. Fordi jeg jo har haft alle de her problemstillinger kørende rundt oppe i mit hoved. Det har været svært at viske tavlen ren — og al det tankemylder, jeg har gået med om dagen, har været umuligt ikke at tage med i seng. Jeg tænker ikke, at jeg er den eneste selvstændige her i landet, der har døjet med søvnløshed det seneste år. 

Men set i bakspejlet har jeg måske heller ikke helt gjort en stor nok indsats for at minimere mine søvnløse nætter. Men lige nu er jeg trods alt bare glad for, at vi er tilbage ved noget, der begynder at ligne normale tilstande. Så kan jeg forhåbentlig slippe usikkerheden og det urolige aspekt, når jeg går til køjs. 

Har du egentlig opgjort i kroner og øre, hvad corona-nedlukningen har kostet dig? Og hvordan påvirkede det dig, at din eneste indtægtskilde pludselig ikke spyttede penge i kassen?

Jeg har endnu ikke helt gjort coronanedlukningen op i kroner og øre. Det, jeg kan sige er, at jeg har kunnet få 80% i kompensation — og op til en max grænse. Jeg vil helst ikke sætte et nøjagtigt tal på på mit økonomiske tab, men et skud i tågen vil være 200.000 kroner. Jeg er bl.a. gået glip af mine bedste og vigtigste ‘showmåneder’ (red. november og december). I november og december sidste år havde jeg lige præcis nul jobs, hvor jeg normalvis ville have mellem to til fire jobs. Om ugen. 

Det at miste min indtægt har været det værste. Det er også derfor, jeg har brugt så lang tid på at søge hjælpepakker. For de har været livsnødvendige. Selv om mit ‘job’ er utraditionelt ift. lønninger, er jeg trods alt vant til, at der kommer penge på kontoen hver måned. Så forestil dig, at der ud af det blå bliver sat en stopper for dét. Samtidig gav det mig lidt halv-dårlig samvittighed, fordi jeg i virkeligheden ikke vidste, om det var bedre at bruge tiden på at søge et andet job. Men igen var det uvisheden, der gjorde det svært for mig at foretage mig noget ‘rigtigt’. Så det har da stresset mig helt vildt.

Men hvad så nu, Anders – kan du mærke, om det giver dig mere ro i kroppen at vide, at verden begynder at åbne op igen?

Helt sikkert. Jeg kan allerede mærke en forskel. Jeg har meget mere tro på tingene, fordi landet lige så stille nærmer sig normalen. Uvisheden fylder ikke i ligeså høj grad, som den gjorde tidligere. Det er en kæmpe lettelse.

Nu er det bare op på hesten og forsøge at bygge det hele op igen. Jeg skal tilbage ud på landevejen og optræde en masse. Men det kommer naturligvis til at tage noget tid, for det er jo jobs, der genererer nye jobs. Så når man – som jeg – ikke har haft jobs i cirka halvandet år, er det et stort tilbageslag. 

Men jeg kan tydeligt mærke, at der – efter halvandet år med corona – er en hungren hos danskerne for at holde fester. Også gerne lidt større fester, hvor de har brug for underholdning, og jeg kan også se på kalenderen, at det begynder at tage form igen. Vi går lysere tider i møde. Men det er klart, at det seneste års usikkerhed og søvnløse nætter ikke bare lige er noget, jeg ryster af mig. Fra nu af håber jeg bare, at de eneste, der skal blive overrasket er mit publikum og ikke mig selv.

Ja, corona har været en træls fætter for os alle, og Magiske Anders er altså ingen undtagelse. Så giv den gas derude! Hold nogle fester, nyd tilværelsen, og giv Anders et kald, hvis I mangler prikken over i’et eller en magisk kanin til sommerens fedeste fest.

Fang Anders Lilleøre på https://www.anderslilleore.dk/ eller følg ham på Instagram: @anderslilleore