De fleste af os ved det jo godt… Ved at vi burde lægge vores telefon, tablet og computer fra os langt væk fra soveværelset, så vi ikke bliver fristet til at se en masse film og serier, inden vi skal sove.

Men gud, hvor er det lettere sagt end gjort. Så i stedet for at skuffe os selv aften efter aften, når vi alligevel får hevet mobilen med op i sengen, har vi nu fundet syv TV-serier, der faktisk slet ikke er så ringe selskab, når det handler om at falde i søvn.

Udsendelserne har vi bedømt ud fra ASMR-princippet om, om de kan få dig til at falde i søvn. ASMR — a’ hvad for noget?

ASMR – eller autonomous sensory meridian response som det også kaldes – er et begreb for den behagelige fornemmelse, man oplever, når man hører nogle bestemte lyde og frekvenser eller får forskellige slags stimuli på ens krop. ASMR-venlige lyde kan f.eks. være lyden af, en blyant, der tegner på papir, en behagelig stemme, bølger, der bruser — eller altså et tv-show, der kan lulle dig i søvn.

Nå, nok baggrundshistorie. Lad os kaste os ud i de syv.

1. Den store bagedyst, DR

Billede fra dr.dk

Intet ondt ord skal der lyde om måske Danmarks bedste og i hvert fald mest populære underholdningsprogram; Den Store Bagedyst. Timm Vladimir & Co. er kongerne af langsomt feel-good-tv. Høje lydeffekter og højt tempo er sjældent set i det populære bageprogram — og både speakeren og programmets behagelige underlægningsmusik er et perfekt match i jagten på en god nats søvn.

2. After Life, Netflix

Billede fra Netflix.com

Nuvel, Ricky Gervais er (for mig) måske en af klodens sjoveste mennesker, og After Life er på mange måder rigtig, rigtig god underholdning, hvis man er til britisk humor. Men seriens dramaturgi er i nærmest i slow-motion, og enhver form for jubeloptimisme og højt tempo udebliver hos hovedkarakteren, Tony, som er langsom i både handling og tale. Ja, hvad kan jeg sige… Held og lykke med at være længe vågen, hvis du er i selskab med Tony.


3. Lykkehjulet, TV2 Charlie

Billede fra TV2.dk

Gæt med, når Mikkel Kryger inviterer tre gæster rundt om hjulet til den vildt afslappende quiz og ikke mindst dikke-dikke-dikke-dik lyd. Lykkehjulets lyde er det rene ASMR-guf, og indtil dine øjne bliver for tunge, kan du jo passende prøve at gætte med. Og hey! Så kommer du endelig forbi TV2 Charlie for én gangs skyld.

4. The Handmaid’s Tale, HBO

Billede fra HBO nordic

Den populære TV-serie er måske lidt en overraskelse på denne liste. For den er god. Altså sådan virkelig god — og afhængighedsskabende, men igen har vi at gøre med tv-serie, der har et langsomt tempo og nogle ASMR-lyde, der kilder de helt rigtige steder ift. søvn. I The Handmaid’s Tale følger vi Offred, der er tjenerinde i Kommandørens husstand, og som er en del af en af de menneskelige fødemaskiner, der påtvinges seksuelt slaveri i et sidste, desperat forsøg på at genbefolke en hærget verden. Altså selv deres gågang er usandsynlig langsom og helt.vildt.søvndyssende.

5. Our Planet, Netflix

Billede fra netflix.com

Alt imens du både bliver klogere på vores imponerende, blå planet og følger alverdens dyr i al deres færden, kan du opleve fuldstændig uimodståelig fortællerstemme i Our Planet. Hele naturserien er smukt optaget og til trods for, at det faktisk er virkelig spændende bl.a. at se koralrevenes vilde verden, vil de til tider sindssygt langsomme klipninger og David Attenboroughs sprøde og rolige stemme hurtigt få dig bragt til drømmeland.

6. Bones, Viaplay/Amazon

En god, gammel klassiker, hvor vi følger Dr. Brennan og FBI-agenten Booth, der opklarer forbrydelser i USA. Om cirka 45 sekunder, vil du nederst i denne artikel kunne læse, at thrillers og krimier ikke er de bedste genre for god søvn, kan du dog være helt tryg i selskab med Boorth og Brennan. Bones er en ægte feel-good og ‘tryg’ serie, hvor der utrolig sjældent sker noget overraskende, der gør det svært at sove.

7.Gold Rush, Discovery Plus

Billede fra discoveryplus.dk

Kom heeeeeelt ned i tempo med lykke(guld)jægerne i Gold Rush, der graver efter guld i bl.a. Alaskas ødemark, hvor de håber at ramme den guldåre, der kan gøre dem rige resten af livet. Fantastisk tv – hvis du spørger mig – med meget, meget lidt afveksling, og hvis speaker nok skal få dig bragt trygt til søvnens havn.

Bonusserien

Bonusserien er den serie, du har set pinligt mange gange. Den serie, hvor du kender samtlige scener, replikker og punchlines. Den serie, du altid tyer til, når du har en jeg-kan-ikke-finde-en-god-serie-krise. Ja, den serie, der gør, at din krop og hoved slapper af. Undertegnedes evighedsserie er How I Met You Mother. Men Friends, Seinfeld og The Office er tre andre gode bud.

Note: Krimiserier, thrillers og true crime shows kan være en rigtig dårlig cocktail, hvis du har problemer med at sove, da de typisk får din puls og paranoia til at stige.