For at blive klogere på, om der mon findes nogle indretningsmæssige smutveje til at opnå mere ro og velvære i det rum i hjemmet, hvor vi faktisk bruger mest tid, har vi snakket med boligstylist, Camilla Rudnicki, om indretningen af hjemmets puttehule; soveværelset.

Camilla Rudnicki er mangeårig boligstylist og er bl.a. kendt fra TV3, hvor hun de seneste fire år har været indretningsekspert på boligprogrammet Boligkøb i Blinde. Ved siden TV3, arbejder Camilla Rudnicki også som selvstændig boligstylist, hvor hun årligt hjælper med indretningen og transformationen af mere end 400 private hjem.

Camilla Rudnicki har altså om nogen fingeren på den der berømte og berygtede puls, og ved derfor alt om, hvad der er not og hvad der hot, når du etablerer dit soveværelse.

Hej, Camilla. Først og fremmest, gider du ikke lige afsløre din hellige gral for os? Altså hvad er et absolut no-go og et absolut must, når man indretter sit soveværelse?

For mig er det totale no-go, når man indretter sit soveværelse uden snerten af personlig stil. Når soveværelset bare bliver et ligegyldigt rum, hvor din seng står. Når indretningen er fuldstændig generisk og al for straight og kedelig.

Men det skægge er faktisk, at der ikke skal særlig meget til for at tilføre en masse personlighed til et soveværelse. Det kan nemt gøres via billeder på væggene, små veludvalgte pynteting, et sengebord, en farve på væggen eller med mit evige trick i ærmet: Boligtekstiler.

Boligtekstiler er et absolut must for mig, når jeg indretter. Et lækkert sengetæppe, en smuk sengegavl, nogle pæne puder, luksuriøse gardiner, eller et betagende gulvtæppe kan virkelig gøre en stor forskel for udtrykket i dit soveværelse og det er egentlig nogle ret overkommelige småprojekter at etablere. Både økonomisk og tidsmæssigt. Boligtekstiler kan simpelthen ændre selve følelsen af et rum.

Derudover er det vigtigt at fokusere på, hvad der giver dig energi, når du indretter dit soveværelse. Og ikke mindst, hvad der dræner dig for energi. Bliver du for eksempel i dårlig humør i det sekund, du vågner, fordi det første, der møder dig, er lænestolen overhængt med three weeks worth of clothes ja, så få flyttet det tøj ind i skabet!

Det er vigtigt, at du prioriterer indretningen af dit soveværelse. Det skal ikke være det sted, du læsser rod og ikke-udpakkede flyttekasser ind. Det er ikke dit opbevaringsrum. Det er dit helle.

Det er her, du generer din energi og dynamik. Her, du finder ro. Så det er vigtigt, at du skaber et rum, hvor du elsker at være. Hvor dine batterier bliver ladet op og ikke kørt i bund.

Og med det sagt, Camilla, har du så egentlig nogle små tips & tricks til indretningen, der kan gøre en forskel for, hvordan vi så har det i vores soveværelse?

Ja, det har jeg. Med nogle små tilføjelser hist og her, kan du hurtigt ændre stemningen derinde, og dermed maksimere den velvære og ro, du oplever at få i dit soveværelse.

Belysning og lamper gør en gigantisk forskel for den atmosfære, der hersker i et rum. Men desværre har vi danskere en lidt doven tilgang til opsætningen af lys i vores hjem. Det er mere placeringen af stikkontakter, der afgør, hvordan vi indretter et rum end det er os, der bestemmer, hvordan vi ønsker at indrette et rum. Dér, hvor stikkontakten er, er dér, vi stiller sengelampen og dermed stiller sengen. Men det vil jeg egentlig gerne, at vi tør udfordre lidt.

For nogle fine og velplacerede lamper – med en dejlig belysning – kan virkelig tage hyggen og atmosfæren i soveværelset til et nyt level.

Derudover er det en god idé at få noget smukt knust, plakater eller billeder på væggene. Det med at hænge ting på væggene er et typisk projekt, man aldrig får taget sig sammen til at få ordnet, men det giver virkelig meget til æstetikken i rummet, at væggene ikke bare står skrigende tomme.

Det er godt for din ro og velvære, at det sidste, du kigger på, inden du lægger dig til at sove, er et smukt motiv, du godt kan lide.

Lavendelduft er også et tip til en ting, der kan gøre en forskel for din ro. Lavendel har en beroligende effekt på os, og det er simpelthen så nemt at gemme små duftposer med lavendel rundt omkring i rummet. Dufte har en stor indvirkning på os mennesker.

Okay, Camilla. Måske et lidt aparte spørgsmål, men kender du nogle overnaturlige og nærmest ‘karma-agtige’ råd, man kan følge, når man indretter sit soveværelse for at opnå den bedste aura derinde?

Jeg ved ikke, om jeg direkte har overnaturlige råd, men Feng Shui-teorien har jo mange bud på, hvad du skal og hvad du ikke skal, når du indretter.

For mig at se, er det vildt vigtigt, at du placerer sengen, hvor den harmonisk passer bedst ind i rummet. Det vil sige, at den ikke skal stå klemt op i et hjørne, og at du placerer den et sted, hvor det virker naturligt at komme hen til den. På den måde bliver rummet mere inviterende og indbydende. Sengen er så stort og bombastisk et møbel, så det er virkelig godt, hvis den har luft omkring sig.

Derudover er det vigtigt at have æstetikken for øje, når du indretter. Lige linjer skaber ro og specielt i skæve rum. Altså er der nogle givne linjer i dit soveværelse, du kan indrette rummet ud fra, kan det være en god idé at gøre.

Camilla, kan du her til sidst sige noget om hvilke soveværelsestrends, der storhitter lige nu?

Jamen, man kan faktisk sige, at den store trend lige nu er, at soveværelset i sig selv er blevet en trend her i 2021. Danskerne har fået øjnene op for, at soveværelset er mere end det sted, vi bare sover. Og de er derfor også begyndt at investere i det på en helt ny måde end førhen både økonomisk og mentalt.

I forhold til deciderede trends, oplever jeg, at sengegavlen vinder større og større indpas, når vi køber seng. Og det forstår jeg godt. Sengegavlen er nemlig en nem og overkommelig getaway til den der særlige hotelstemning, der trender lige nu, og som vi så gerne vil have frembragt hjemme i vores soveværelse.

Sengegavlen tilfører lynhurtigt soveværelset et touch af luksuriøsitet og eksklusivitet. Den giver noget farve og kontrast til de store, hvide vægge, mange mennesker har i soveværelset. Hvis du for eksempel synes, at det er lidt voldsomt at male en hel væg i én farve, kan en sengegavl være en god løsning til at bryde ensartetheden og ‘samle’ rummet.

Jeg erfarer også, at en trend, i disse år, er lækkert sengetøj. Danskerne er begyndt at bruge flere penge på sengetekstiler, end hvad de gjorde for få år tilbage. Vi har opdaget den store velvære og hverdagsluksus, der ‘gemmer sig’ i eksklusivt og lækkert kvalitetssengelinned.

Førhen var det ikke en ‘udgiftspost’, vi prioriterede. Overhovedet. Men vi har opdaget, at kvalitet og pris oftest går hånd i hånd. I hvert fald i forhold til sengetøj.

Vi plejede at have skabene fyldt af en masse forskellige sengesæt, der allesammen var ude af form og havde mistet farven efter tredje vask, men nu prioriterer vi at købe to-tre rigtig lækre sæt og når først vi har oplevet dén slags velvære, vender vi aldrig tilbage til de forvaskede sæt i skabene.

Tak for tippene, Camilla. Og således blev den ged barberet. Hvem havde egentlig troet, at Den Store Ro & Velvære lå gemt i lige linjer, plakater og bomuld, der holder formen?

Du kan læse første del af vores snak med Camilla Rudnicki her.