For at få både et over- og indblik i, hvordan det rent faktisk står til med vores hjems inderste indre, har vi har taget en snak med Camilla Rudnicki om Soveværelset Version 2021.

Camilla Rudnicki er mangeårig boligstylist og interior designer og er bl.a. kendt fra TV3, hvor hun de seneste fire år har været indretningsekspert på boligprogrammet Boligkøb i Blinde.

I løbet af de seneste 10 år har Camilla Rudnicki primært arbejdet med det private hjem, hvor hun årligt bliver hyret ind som boligstylist til mere end 400 private hjem for at hjælpe folk med indretningen af deres hjemmedomicil.

Camilla Rudnicki ved altså alt om do’s & don’ts i indretning, om boligtrends og om hvordan man forvandler et hus til et hjem. I løbet af det seneste årti har Camilla Rudnicki haft en finger med i forvandlingen af hundredvis af danske private hjem, og hun har derfor en ret god fornemmelse for, hvordan det egentlig står til med soveværelset hér i tyve-enogtyve.

Okay, Camilla. Hvad kan du sige om soveværelset anno 2021? Må vi lige få en status?

Jamen statussen (og min erfaring) er, at soveværelset bliver prioriteret højt i de danske hjem i disse år. Vi investerer flere penge i rummet, end hvad vi gjorde for bare nogle få år tilbage, og soveværelset har efterhånden fået den status, som køkken-alrummet havde op gennem 00’erne og 10’erne.

Nu har vi så at sige fået styr på vores ‘leverum’ (stue og køkken-alrum), så nu er det altså blevet tid til, at soveværelset skal have en overhaling.

Det betyder blandt andet, at danskerne er begyndt at købe større og dyrere senge, og at vi er blevet mere opmærksomme på, at vores seng faktisk også skal være pæn. Det handler ikke længere kun om komfort og kropsstøtte, men om den æstetik sengen udstråler.

Via mit virke som boligstylist i private hjem, er min erfaring også, at danskerne i højere og højere grad vil have den der unikke hotelstemning med hjem i soveværelset. At vi vil have hverdagsluksus og et ‘voksenrum’, hvor vi kan lade op og samle vores energier.

Og af netop dén grund, siger jeg altid til mine kunder, at de ikke må nedprioritere deres soveværelser. At det simpelthen er så vigtigt, at vi allesammen prioriterer at have et rum, der er vores. Hvor vi kan sænke skuldrene. Hvor vi kan få lidt luksus i al hverdagstrummerummen. 

Min erfaring er endvidere, at danskerne er begyndt at indrette deres soveværelser i ‘forlængelse’ af deres leverum. Det skal forstås på den måde, at æstetikken og indretningen skal være så meget på plads i soveværelset, at vi bevidst lader døren stå åben fordi soveværelset er blevet en del af helheden i vores hjem. Det er ikke længere et rum, vi gemmer væk.

Nu har vi nærmest ikke snakket om andet end corona det seneste år, så derfor føles det jo nærmest også skørt ikke at spørge dig ind til, om COVID-19 har haft betydning for vores relation til vores soveværelse — nu, vi har været så meget hjemme?

Bestemt. Corona har haft rigtig stor betydning for vores relation til vores soveværelse. Under corona har soveværelset pludselig fået en helt anden funktion i vores hjem.

Mange familier har været nødsaget til at tage alle kvadratmetre i brug derhjemme for at få plads til hjemmekontorer og ungernes hjemmeskole. Og for familier, der ikke nødvendigvis har det der store køkken-alrum med plads til hele familien eller en masse ekstraværelser, har de derfor været tvunget til at tage soveværelset i brug. Simpelthen for at finde plads til det pludselig opståede behov for at have et sted at kunne arbejde derhjemme.

Jeg har derfor haft en del kunder, der har haft behov for en hjælpende hånd til at knække koden på dén multifunktionelle funktion soveværelset pludselig har skullet indfri. For vi har heller ikke ønsket at gå på kompromis med det helle / energiopladningssted, som soveværelset er for mange. Og modsat pre-corona, har soveværelset faktisk bare fået endnu mere betydning for os på dén front det seneste år.

Hjemmelivet har jo været lettere kaotisk, så vi har virkelig haft brug for vores soveværelser siden marts 2020, så vi – i det mindste – har haft ét sted i hjemmet, hvor vi har kunnet lade batterierne op og hvor vi ikke har skullet være tilgængelig 24/7. Ja, hvor vi har kunne få vores alenetid. Så min erfaring er afgjort, at corona har styrket relationen til vores soveværelse.

Du er vild nok, corona. Der er ikke ét område, du ikke har påvirket. Nå, men Camilla, er der egentlig sket markante skift i vores syn på / brug af soveværelset ift. for 5-10-15 år siden?

Vi er på et stadie lige nu, hvor vi prioriterer vores soveværelse rigtig højt! På samme måde som vi også er begyndt at prioritere vores bad og badeværelser højt. Begge prioriteringer taler tilbage til vores lyst til at bringe hotel- og wellnessfølelsen hjem på egen matrikel.

Min oplevelse er også, at soveværelset faktisk begynder at tage over fra stuen. Forstået på den måde at nu, hvor vi alle sammen fået de der store, lækre køkken-alrum (hvor hele vores hjemmeliv så småt er centreret), er vi faktisk begyndt at gå direkte fra køkkenet og ind i soveværelset, når klokken slår aftenstid.

Vi skipper altså stuen. For vores køkken-alrum opfylder alle de krav, vi har til et ‘fælles familieliv’, hvor far kan lave mad, samtidig med, at ungerne og mor sidder samlet rundt om det store spisebord, hvor børnene kan få ordnet lektier og mor får sendt dagens sidste mails afsted. Og når dagen derefter går på hæld, er vi altså begyndt at gå direkte ind i soveværelset, når ungerne er puttet.

Simpelthen fordi, at komforten er meget højere i soveværelset. Vi ligger ganske enkelt bedre i vores store, dejlige kontinentalseng, end vi gør i vores semi-hårde monstrum af en sofa inde i stuen. Jeg oplever derfor også, at vi er blevet lidt mindre ‘pernitten’ omkring, hvad man må og ikke må have af ting i soveværelset.

I mange år har fjernsynet for eksempel været bandlyst derinde, hvor vi sover, men det oplever jeg ikke længere, at det er. De seneste år er vi blevet mere og mere bevidste om, hvad vi gerne vil have i hjemmet og ikke mindst hvilke funktioner hvert rum i hjemmet skal løse. Og på grund af corona har vi pludselig fået noget mere (kvalitets)tid med vores hjem, og vi har dermed fået meget mere fokus på, hvad der fungerer derhjemme og hvad, der ikke gør.

Og helt specielt er vi altså blevet opmærksomme på hvor i hjemmet, vi bedst lader op. Og netop fordi, vi har haft så meget tid derhjemme det seneste år, har vi fået noget tid foræret til at mærke efter, hvor i hjemmet, vi har det rarest. Og det er nu engang bare mere komfortabelt og mere afslappende at se Netflix i sengen, end inde i stuen. 

Så derfor har vi inviteret fjernsynet indenfor i soveværelset igen. Mit take er så bare, at man kan hænge et smukt gardin op foran tv’et, så det ikke ‘forstyrrer’ øjet, når det ikke er i brug.

Ja, jeg ved ikke med jer, men jeg får da helt ro i hjertet nu. Over ikke længere at skulle føle mig som en criminal crime rider, der bryder de uskrevne sengelove om nul tolerance over for skærm i soveværelset, når jeg ser The Office i sengen — i stedet for på min halvhårde divaneser i stuen. Nu mangler jeg sådan set bare lige, at Camilla Rudnicki (og corona) også giver grønt lys til mad, snacks, drinks, øl, neglelaklakering, øjenvippefarvning og konfektlavning derinde.