Oprydningseksperten, der både er bestsellerforfatter, stjerne i Netflix hit-showet Tidying Up With Marie Kondo og virksomhedsejer af Kondo Media, har de seneste år fortryllet seere verden over med organisering, der får selv den største OCD-fanatiker til at måbe. Den søde, lille kvinde fra Tokyo er i dag en verdensberømt oprydningsekspert, der hjælper mennesker over hele kloden med at omdanne deres rodede hjem til rum med både sindsro og inspiration.

Og det har fået mig til at tænke. Gad vide om det hidtil ukendte, men totalt undervurderede containertrick udspringer af netop denne tendens?

Det er vel næppe overraskende, at Marie Kondo har fået succes? For alt imens Tidying Up With Marie Kondo har tryllebundet flere millioner seere, har programmer som Tiny houses og Minimalism gjort ditto. Opfyldt et behov, flere og flere higer efter; Det simple og enkle liv. Et liv hvor der er styr på tingene, og hvor etiketter, kasser og systemer baner vejen for et liv i zen. En tendens der velsagtens kan tænkes at komme fra et øget samfundsfokus på mindre forbrug, bæredygtighed og ansvar, vi som moderne forbrugere påduttes, men som vi i høj grad også selv ønsker.

Billede: Marcus Yam / Los Angeles Times

Eller måske det er endnu mere banalt. Handler det om, at nok er nok?

Min kæreste og jeg har også set Marie Kondo. Vi synes, Hun er finulig. Men måske også en anelse irriterende? Altså jeg mener… jeg prøvede også kortvarigt bukse-folde-tricket, men når jeg mandag morgen kl. 06:34 panikker og stresser for at nå ud af døren til tiden, ryger bukserne altså rundt til højre og venstre. Og på blot to minutter er jeg slået tilbage til start i et kæmpe tøjkaos. Hvem kan leve sådan et liv, hvor tingene altid er i den mest sirlige orden og hvor rod aldrig opstår? Ikke mig i hvert fald.

Og hvis det lettere kaos mandag morgen ikke er nok bevis til at få mig til at betvivle om Kondo-vejen er for mig, står vi netop på tærsklen til at flytte ind i vores nybyggede hus. Det har været En langsommelig process, der har resulteret i tre kufferter, en nyfødt på armen og den nu tredje bolig på 1,5 år. Ja, Vores liv er velsagtens det komplet modsatte af Mrs. Kondos. Et liv, hvor der hersker kaos, og hvor intet er på dets “normale plads”.

For Vores liv, eller i hvert fald vores habengut, er pakket ned i en 20 fods container hos BoxIt i Risskov. Fyldt til randen med tøj, møbler og køkkengadgets. Tæt side om side, i det kolde, bidende vintervejr nord for Aarhus, står det alt sammen og venter – på os og vores nye hus – i den isolerede kæmpeklods
Da jeg kontakter firmaet for at få containeren fragtet ud til vores nye hus, slår det mig pludseligt; hvad helvede er der egentlig i den container?

Jeg har ingen anelse.

Nuvel, min seng, mit tv og min favorit kaffekop er deri… Og ja, et sort/hvid billede af min tipoldefar indrammet i teaktræ. Men resten derinde står mig uklart. Fjernt. Ligegyldigt.

Og det er på dette tidspunkt, det går op for mig, hvad der egentlig er sket det seneste halvandet år.

Vi som familie har simpelthen Marie Kondo’ed os selv ved hjælp fra en container. En tvungen handling, der har affødt en bevisførelse over vores materialistiske liv, – og hvor det manglende savn understreger ligegyldigheden af vores ting. Ikke fordi at alt i containeren nu nødvendigvis skal ryge ud, men fordi vi – uden at blinke – har levet 1,5 år uden at skænke de fleste af dem en eneste tanke. Så selvom de seneste 18 måneder har været hårde og nogle gange uudholdelige, har de også været simple. Nemme. Og Vi har pludselig sat pris på de ting, vi aktivt tog os.

Så måske den gode Mariers Kondo rent faktisk kan noget? Måske hele facinationen af hende og hendes metoder ikke bare en ubetydelig og opkørt hype? Og selvom jeg  nok aldrig kommer til at hellige mig  et liv helt uden materialisme og dens goder, er det faktisk en rar følelse, at jeg nu er blevet lidt klogere på mig selv, og hvad der reelt bringer mig værdi.

Og det er i hvert fald ikke mine mine digitale gadgets.