Hvordan kan den paniske fornemmelse, der ramte mig under bruseren, være så dragende og afhængighedsskabende for så mange tusinde danskere? Hvad er det, vinterbadning kan, og hvorfor er det, at flokken i Nordhavnen ikke bare møder frivilligt op kl. 07.35, men også af egen fri vilje kaster sig ubekymrede i det iskolde vand, som var det en dukkert i Middelhavet til grisefest på Mallorca. 

I Danmark er der mere end 40.000 medlemmer fordelt på 100 vinterbadeklubber. Og antallet, der vinterbader uden at være registrerede medlemmer, forventes at være mindst lige så højt. Vinterbadning påstås at have en positiv effekt på menneskets helbred, specielt i forhold til vægttab, diabetes 2 og hjerteproblemer. Når kroppen rammer det kolde vand, trækker blodkarrene sig sammen og kickstarter de hvide blodlegemer, som får vores adrenalinniveau til at stige. Det er en meget effektiv måde at bekæmpe eventuelle infektioner, der kan ramme kroppen. 

Det lyder jo alt sammen som ene plusser på kontoen. Og netop derfor prøver jeg også at sparke min håbløse mandag morgen til hjørne og lade min indre nysgerrighed tage over, da jeg møder 23-årige Cecilie klokken kvart i tidligt på badebroen den næstkommende tirsdag. 

“Mit hoved nulstiller”

“Jeg startede med at vinterbade for at ‘starte på en frisk’. Med en travl hverdag i storbyen er det vigtigt for mig at nulstille bekymringer og lade op på energi og overskud.” 

For Cecilie giver det et friskt indspark at være i naturen, og hun beskriver det nærmest som en afhængighed: “Lige nu kan jeg ikke lade være. Den fysiske reaktion, der sker, hjælper min krop med at slappe af. Det er noget, jeg kan implementere i min hverdag, når det er svært at finde ro. Mit hoved nulstiller.”

I vinterbadeklubben er man aldrig ensom

Johanne på 34 år har vinterbadet i tre år og har modsat Cecilie meldt sig ind i en vinterbadeklub: “Hele fællesskabet omkring vinterbadning er super hyggeligt. Der er venlighed, respekt og åbenhed i en vinterbadeklub. Et sted, hvor alle er velkommen – og så er der sauna og gode faciliteter.” 

Johanne er ikke tvivl om, at hun forbliver vinterbader resten af sit liv og tilføjer: “Min oplevelse er, at vinterbadere er åbne, alle hilser og kan sludre. Man er knap så fremmed overfor hinanden. Mange kommer alene, men er aldrig ensomme derinde. Nøgenhed er overhovedet ikke et issue, som man gør det til i hverdagen. Det er hverken fremmed, seksualiseret eller mærkeligt. Det er bare simpelt, naturligt og acceptabelt.” 

Jeg vil ikke sige, jeg klarede det i stiv arm, da jeg sænkede min krop ned i det kolde vand med god hjælp fra Cecilie. Men jeg var alligevel positivt overrasket. Vinterbadning var for mig lidt mere gispen og paniske skuldre helt oppe under ørerne, men jeg kunne alligevel fornemme det kick og den ro, Cecilie beskriver. I hvert fald da jeg igen stod på broen med vådt hår og et varmt håndklæde omkring mig. Vinterbadning er nok ikke for alle, men hvis du har mod på et koldt gys og er nybegynder som jeg, gav hun mig disse råd:

  • Start langsomt op: Forlæng sommerens badesæson og lad din krop vænne sig til, at temperaturen på vandet lige så langsomt bliver lavere. Så undgår du faren, der kan ligge i, at springe for hurtigt ud i det iskolde vand. 
  • Følg baderådene: Kend det sted, du bader, og kontrollér om der er noget, du skal være særligt opmærksom på. F.eks. strømforhold, om der er glat, og hvordan du kommer op af vandet igen.
  • Bad aldrig alene: Reaktionen i kroppen, hvor blodkarrene trækker sig sammen, skaber en risiko for, at du kan besvime i det kolde vand. Dette er en farlig situation, så du bør aldrig være alene, når du rammer bølgerne. 
  • Spørg lægen til råds: Skulle du have lyst til at udforske vinterbadning, men har en lidelse, der kan være en potentiel risiko, bør du rådføre dig med lægen, inden du stikker tæerne i.
  • Tilmeld dig en klub: Der er over 100 vinterbadeklubber i Danmark. For at få den helt rigtige start på dit vinterbade eventyr, kan du melde dig ind i en klub og få gode råd til en god opstart af en erfaren vinterbader. Nogle klubber har også en sauna tilgængelig, som kan være med til at give dig den ultimative oplevelse.