Corona-krisen, og den måde samfundet blev lukket ned på natten over, gav i første omgang en følelse af undtagelsestilstand. En følelse, der i dag er erstattet af fornemmelsen af at være ufrivillig medspiller i en surrealistisk sci-fi-film. 

Nogle beskriver følelsen som corona-kuller. Andre skriver på de sociale medier om en trykken for brystet og rastløse dage. Og kunstneriske sjæle fortæller i aviserne om at være i kreativt dødvande. 

Men mens der males skrækbilleder med store penselstrøg i medierne, og verden uden tvivl er af lave, peger en ny undersøgelse foretaget af 7peaks på, at en stor del af os også har oplevet positive følger af den djævelske virus.

Tvunget adfærdsændring

Med virussen skete der et opbrud med vores indgroede døgnrytme og hverdagsrutiner. Vi blev tvunget til at ændre adfærd og fritidsplaner, og med opfordringen til at blive hjemme fik hjemmet pludselig en ny rolle. Det blev rammen om hele vores liv, og navneskiltet på hoveddøren fik pludselig en dybere betydning end blot en service til et sjældent postbud.

Tiden inden for hjemmets fire rammer blev forøget. Arrangementer blev aflyst, og dér sad vi så; i en anden slags venteposition. Med mere tid end nogensinde før, og med plads i kalenderen til nærvær med de nærmeste. 

Og selvom de flestes følelsesregistre både ramte frustration og frygt, viser undersøgelsen fra 7peaks også, at 30% af os oplevede mindre stress i dagligdagen. 27% havde færre nætter med for lidt søvn. 26% dyrkede mere motion. Og antallet af danskere, der regner med at fylde 90 år (eller mere) steg med 21%.

En unik mulighed

Selvom den dødbringende pandemi ikke ligefrem inviterer til optimisme, hyldest og klapsalver, har den alligevel sat sneglespor med glimmer i. Meget tyder på, at vi har fået mere overskud. Eller i hvert fald fået overskud af en anden karakter, der positivt påvirker både vores helbred og hverdag. 

Så mens disse livsstilsændringer er vokset ud af en utvivlsomt forfærdelig situation, indeholder de både selvindsigt og en værdifuld lektion. En lektion om det liv, vi fører – både før, under og efter coronakrisen. Og den må vi ikke overse i al forfærdelsen. 

Måske er det på tide, at vi ser ind i det spejl, som krisen har sat op for os. Ser på vores hverdag og den måde, vi normalt indretter tilværelsen på. Måske vi vil indse, at noget godt har krisen ført med sig. Og tage det overskud med os ind i fremtiden.