Hvad skal vi have til aftensmad? Dagens helt store spørgsmål, som stort set altid er svært at svare på,  og det er sjældent, når man kommer træt hjem efter en lang dag, at kreativiteten til nye retter blomstrer. 

De fleste af os har et repertoire af en håndfuld retter, som kører på repeat. Det bliver ikke kun kedeligt i længden, for den der laver maden, men også for dem der skal spise den. Men fortvivl ej, her er vores bud på tre lækre opskrifter, der oven i købet kan hjælpe dig godt på vej til drømmeland. Maden, du putter i din krop, har nemlig indflydelse på din søvn. Den hemmelige ingrediens til en bedre søvn er hormonet melatonin. Melatonin findes i en række fødevarer, og er et hormon, der hjælper hjernen til at falde ned i de dybe restitutionsfremmede søvnfaser. 

God appetit!

Bønnesalat, feta og ristede vindruer

Dressing:

300 ml neutral olie

6 spsk. tørrede kamilleblomster 

3 spsk. limesaft

2 spsk. honning

Et drys salt

Salat:

200 g grønne bønner

½ l letsaltet vand

4 cm frisk ingefær skåret i skiver

500 g grønne, kernefri druer

6 stilke selleri

75 g hakkede mandler

½ pose ærteskud

200 g feta

Sådan gør du:

Olie og kamilleblomster opvarmes forsigtigt i en gryde. Når olien er varm, blendes og sies den. Bland dressingen med limesaft, honning og salt. 

Forvarm ovnen til 220 grader. Placer druerne på en bageplade med bagepapir.  Bag i en halv time, eller til de er karamelliseret. Tag dem ud, så de kan køle af.

Sæt en gryde med letsaltet vand i kog. Damp bønnerne med ingefær og en smule salt i 5-7 minutter. Hæld vandet fra bønnerne og bland med lidt dressing. 

Vask selleri, skær i tynde stykker på langs og tilsæt en smule limesaft. Rist mandler på en tør pande, til de er let gyldne.

Fordel bønnerne på tallerkenerne. Tilføj ærteskud, selleri og vindruer. Drys fetaen over, top med mandlerne og server sammen med dressingen.

Buddha-bowl med sød kartoffel

Quinoa:

1 dl quinoa

1 tsk. salt

1 tsk. neutral olie

Bagte grøntsager:

500 g sød kartoffel halveret

Et skvæt olie

1 tsk. salt

1 spsk. timian

Salat:

Hummus

Stegte kikærter (fra dåse=

1 tsk. spidskommen

1 tsk. paprika

2 fed hvidløg

200 g frisk spinat

4 avocadoer 

Sesamfrø

Frisk persille

Havsalt

Sådan gør du:

Quinoa koges som anvist på pakken.

Rengør og halver de søde kartofler og vend i olie, salt og timian. Det hele hældes  på en bageplade. Bag de søde kartofler i ovnen ved 200 grader i cirka 20 minutter, eller til de er gyldne og møre. Sæt eventuelt ovnen på grillfunktion de sidste par minutter og rør i dem undervejs.

Rist kikærterne gyldne på en pande med lidt olie og vend i spidskommen, paprika og hvidløg. Skær avocadoerne i skiver og anret det hele i en skål. Slut af med sesamfrø, havsalt og frisk persille på toppen.

Blomkålspizzabund toppet med rødbede og æble

Bund:

1 blomkål fintrevet

15 mandler hakket til mandelmel

75 g fintrevet parmesan

60 g fintrevet, frisk mozzarella

3 æg

1 fed hvidløg

1 tsk. salt

1 spsk. tørret oregano

Tomatsovs:

1 ds. hakkede tomater

Et drys oregano

Topping:

2 æbler skåret i 2 mm tynde skiver

1 stor rødbede skåret i 2 mm tynde skiver

1 glas kapersbær

1 pk. revet mozzeralla

Sådan gør du:

Alle ingredienser til bunden blandes sammen i en skål og fordeles herefter på en bageplade med bagepapir. Fordel massen i et tyndt lag.

Forvarm bunden i ovnen på 220 graders varmluft i cirka 15 minutter, til den er fast.

Når bunden er lige nøjagtig fast, tages den ud af ovnen og anrettes med tomatsovs først og til sidst resten af toppingen.

Bag pizzaen færdig i ovnen i 20 minutter ved 190 graders varmluft.