Afslapning = Ro. Stilhed. Fred. Kært barn har mange navne. Men netop stilheden kan være en stor udfordring for mennesker, der lider af tinnitus. Hvad end den er kronisk eller en uønsket gæst, der kommer på besøg i ny og næ, så bliver den ofte forstærket af enten støj på den ene side eller komplet stilhed på den anden. For tinnitus-plagede er det ikke garanteret, at en god bog og et duftlys er nok til at slappe af.

Lider du ikke af tinnitus, tænker du sikkert ikke på, hvor ulideligt det kan være, før du selv prøver det. Faktisk har 10-15% af den danske befolkning tinnitus, og 1% har decideret nedsat livskvalitet som et resultat af tinnitus.

Tillad os at gøre dig klogere på lidelsen, og hvordan man kan afhjælpe den:

3 facts om tinnitus

  • Tinnitus kaldes også øresusen og kan forekomme i ét eller begge ører.
  • Mange forbinder tinnitus med en hyletone, men det kan også være susen, brusen og motorlyd, tit kombineret med nedsat høreevne.
  • Tinnitus rammer især den ældre del af befolkningen, men kan ramme enhver af årsager, der måske kan overraske dig.

Nogle gange er årsagen så simpel som ørevoks, forkølelse eller trykforskel ved flyrejse/dykning. Der forsvinder øresusen normalvis inden for relativt kort tid, men tinnitus kan desværre også være et resultat af diverse sygdomme (herunder kroniske), fx højt blodtryk, diabetes, stress, depression mm. Tinnitus kan naturligvis også komme af en støjskade eller aldersbetinget høretab.

Jeg har tinnitus. Hvad gør jeg nu?

I vores forjagede samfund og hverdag er det nødvendigt, at vi ind imellem stopper op. Vi skal slappe af og have ro omkring os, hvis vi skal overleve. For mange kan det dog være noget lettere sagt end gjort.

Uanset om du er ung, ældre eller midt imellem, kan du forsøge at gøre noget ved din tinnitus, hvis du på nogen måde er plaget af den.

Et godt alternativ, når man skal slappe af eller sove, er, at have en lav, kontinuerlig lyd, der kan distrahere dig. Der er udviklet mobil-apps til netop dette, der afspiller en behagelig lyd, og automatisk slukker i tilfælde af, at du falder i søvn. En anden mulighed er rolig musik. Meditationslyde og musik er også et rart værktøj, selv hvis du ikke har tinnitus.

I hverdagen er det godt at undgå kraftig støj, stresspåvirkninger, hårde fysiske belastninger og så er det vigtigt at få søvn nok.

Desuden anbefales det, at man forsøger at løse de problemer, der kan ligge til grund for sin tinnitus, hvis det er muligt, fx stress, depression, angst, sorg mv.
I sidste ende er det selvfølgelig også godt at kontakte læge eller ørelæge, der kan hjælpe med at identificere årsagen, behandle lidelsen eller henvise til en terapeut eller en selvhjælpsgruppe. Plager din tinnitus dig, men din læge giver dig ikke den nødvendige hjælp, bør du overveje at søge hjælp hos en anden læge.

Døjer du med tinnitus, så lad dette være det sidste skub til at gøre noget ved det – du fortjener at kunne slappe af og sove uforstyrret.