Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Sundhedssikring, gælder det for omkring 39% af danskerne. At søvnen sidestilles til fordel for det vågne liv. Og mens vi bagatelliserer, at vi sover for lidt, lukker vi øjnene for, at det er ikke muligt for os at leve – sådan rigtigt – uden nok søvn. Vores hjerne fungerer simpelthen ikke. Og at vi langsomt, men sikkert, byder manden med leen over dørtærsklen. I hvert fald peger flere studier på, at hvis du over en længere periode sover under seks timer, kan det medføre, at du dør tidligere end ellers. 

mangel-på-søvn
Mulige årsager til søvnmangel

For lidt søvn kan skyldes mange ting, og hvis det er i en kortere periode, er der ingen ko på isen. Oplever du til gengæld, at du får for lidt søvn i en længere periode, er det en helt anden sag – det er her, det for alvor bliver skadeligt. 

Uanset om du passer bedst til det ene eller det andet scenarie, tænker vi, at det er relevant med et overblik over, hvad nutidens hyppigste årsager til for lidt søvn er. Så dem har vi listet op herunder:

 • Du spænder buen hårdt mellem at være til stede og trække dig. Med andre ord: Du har simpelthen for mange ting, du skal nå, før dagen kan gå på hæld. 
 • Du har konstant tankemylder – måske relateret til stress eller pres på jobbet eller derhjemme. Det kan også være, at du er bekymret for ikke at kunne falde i søvn.
 • Du går i seng på forskellige tidspunkter hver aften, og du står ikke op samme tid om morgenen. Altså har du ikke opbygget en fast søvnrytme, som ellers er altafgørende for den gode nattesøvn.
 • Du tager en eller flere smålure i løbet af dagen, fordi du føler træthed, men det gør det endnu sværere at falde i søvn om aftenen.
 • Du indtager søde sager (sukker) eller kaffe (koffein), kort tid inden du skal sove, hvilket giver dig fornyet energi, som ikke er belejligt inden sengetid.
 • Din tid er presset, og derfor udskyder du løbeturen eller turen i fitnesscentret til, lige inden du skal sove.
 • Der er for meget larm eller lys i dit soveværelse, når du skal sove – og lyset fra diverse skærme tæller også med her, for det blå lys aktiverer din hjerne.

Kan du nikke genkendende til et eller flere af ovenstående punkter, har du fundet en eller flere mulige årsager til, at du ikke kan sove. Og det er en god start. Herefter giver det sig selv, at du så vidt muligt skal prøve at slippe af med dine gamle sovevaner i jagten på mere og bedre søvn. Og hvis ikke du gør det, kan konsekvenserne være mange. Dem kan du læse mere om i næste og sidste afsnit.

Mulige konsekvenser ved søvnmangel
 • Du oplever at miste din koncentrationsevne, og derfor har du sværere ved at lære nye ting – eksempelvis på jobbet.
 • Du har hyppigere tendens til humørsvingninger end ellers, hvilket kan gå udover dem, du omgås med i din hverdag.
 • Du har dårlig reaktionsevne, hvilket især kan komme tydeligt til udtryk, når du sætter dig bag rattet i en bil.
 • Du har desværre øget risiko for at udvikle sygdom, stress, depression og dårligere hukommelse, når du sover for lidt.
 • Du er i risikozonen for at blive overvægtig, fordi du oplever en øget trang til usunde og søde sager, særligt når du er i søvnunderskud.
 • Du har desuden 12% øget risiko for at dø tidligere, hvis du er en af dem, der får for lidt søvn om natten, hvilket er en konsekvens, der giver stof til eftertanke, hvis du spørger os.

Søvnmangel er altså et problem, der skal tages alvorligt, fordi de helbredsmæssige konsekvenser kan være mange. Det er også derfor, at det i nogle tilfælde giver mening at opsøge en specialist, der kan hjælpe dig videre. Så hvis du kan genkende dig selv i flere af de oplistede årsager og konsekvenser ved søvnmangel, er der meget, der tyder på, at du får for lidt søvn. Derfor anbefaler vi, at du nu arbejder aktivt med din søvn, så du fremover får mere søvn, bedre nætter og et sundere helbred.

Kilde:
https://www.pjkp.dk/behandling/sovn/