Jagten på den gode nattesøvn begynder, fra du vågner om morgenen, og så er fidusen faste sovetider og daglige soveritualer – både hos børn og voksne. Ønsker du helt konkrete eksempler på, hvad vi mener, giver vi dig et hverdagseksempel herunder, som er udarbejdet på baggrund af forskning i den gode nattesøvn fra Harvard Medical School.

Om morgenen
  • Stå op på samme tidspunkt hver morgen – det gælder også i weekenderne. På den måde får du nemlig indstillet dit biologiske ur, hvilket er afgørende for at falde i søvn om aftenen.
  • Drik allerhøjest én kop kaffe fra morgenstunden – og helst koffeinfri, hvis du ikke vil påvirke din nattesøvn. Hvis du får for meget kaffe og koffein først på dagen, kan det nemlig påvirke resten af din dag og aften.
  • Det er en god ide at dyrke udendørs motion fra de tidlige morgentimer. Eksempelvis kan en halv times gåtur i dagslys hjælpe dig med en bedre søvn om natten.

” Stå op og gå ind i et andet rum, hvis du ikke kan sove “

Om aftenen
  • Til aftensmad skal du spise en let middag, for hvis du har spist for meget, kan det påvirke din nattesøvn, da kroppen så bruger sin energi på at fordøje maden i stedet for at restituere, som den burde. Vi anbefaler derfor generelt, at du spiser aftensmad minimum to timer før, du går i seng.
  • Når mørket falder på, er det en god ide at undgå mad og drikke, der indeholder koffein og sukker som eksempelvis alkohol, sodavand, kaffe og chokolade.
  • Minimum 30 minutter før, du går i seng, skal du lukke ned for alle dine skærme. Lyset fra de mange elektroniske dimser, vi omgås med, stimulerer nemlig vores hjerne, hvilket gør det sværere at falde i søvn.
  • Gør dit soveværelse klar til nattens skønhedssøvn ved at slukke lyset, trække gardinerne for og sørge for, at der er en behagelig og kølig temperatur i rummet. De fleste sover bedst ved 16-18 grader.
  • Når det endelig er sengetid, anbefaler vi, at du går i seng på samme tidspunkt som dagen før. Som voksen skal du helst have 7-9 timers søvn hver nat.
  • Hvis ikke du kan falde i søvn efter 15 minutter, skal du forlade soveværelset og gå ind i et andet rum. I det andet rum, som eksempelvis din stue, kan du læse i en bog (og ikke på en skærm), indtil du føler træthed igen – typisk efter 15-20 minutter. Du går nu tilbage i seng og sover godt, håber vi.

Kilde: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/better-sleep-naturally